“Zoja e Këshillit të Mirë” – nga Dr. Halim Begeja

Nga përurimi i Qendrës Katolike "Zoja e Këshillit të Mirë", e cila u bë në Bronx të Nju Jorkut dhe u zhvillua më 12 ρrill 1970, në të cilën qenë të pranishëm mbi 600 vetë. Në atë ceremoni, tironsi, Dr. Halim Begeja, pa asnjë paragjykim fetar, mbajti një fjalim të zjarrtë patriotik me një zë... Continue Reading →

Nadire Petrela-Toptani

Nga Marsida T. Najdeni19 maj 2022Këtë fotografi në kopertinë të fillim viteve 30-të në Tiranë me Nanën Mretneshë e kam pa para na 10 viteve tek Eta Qoli. Disa nga gratë e di se kush janë, njëra prej tyre dhe gjyshja Etës. Megjithatë, gruaja e rrethuar me të kuqe unë s'e dija kush ishte. Rastësia... Continue Reading →

“Gazetari i Vogël” – nga Xhemal Farka (1936)

27 shtator 1936 në Tiranë.gazeta "Arbënia".nga Xhemal Farka "Gazetari i Vogël" Agimi, qyshë kur ishte fëmij donte me u bá gazetár. S’mendonte tjetër veç se si t’ja mbërrinte ditës qi të shkruente në gazetë. Sa rritesh gjithnji iu shtonte dëshira me shkrue. Nganjiherë shkruente ndonji hartim të vogël, por kúr shifte se ata të gazetës... Continue Reading →

Jo në emër të pronarëve!

Nga Marsida T. Najdeni17 mars 2022 Përpara se të shkruaj këtë mendim që më bluan prej kohësh, e shoh dëshpëruese se lexuesit shqiptarë, këtyre qënieve anti demokratike, i duhet shpjeguar shkurt se çfarë kuptohet me pronarë dhe pronësi. Akoma më keq që i duhet shpjeguar kuptimi i termit (fjalës) "ligjor". PRONËSIAështë gjendja ose fakti i... Continue Reading →

Pagëzu nga lashtësia!

Nga Marsida T. Najdeni6 mars 2022O Tiron ishe qytet fatlum, pagëzu nga lashtësia. Mes të mirave u krijove, treva jote shum’ pjellore. Njeti par kur të krijoi, beku prej perënis filloi. Njerzia n’fole tate lulzoi, njimi-e-nji t’mira përfitoi. Sa fortuna të pruni jeta, prap krenare mbijetove. Shekull mas shekulli qëndrove, fole e shqiptarizmës ti u... Continue Reading →

Goc Tirone pse je vronjtu?

Nga Marsida T. Najdeni6 mars 2022Mëndafshi traditë e vjetër,durt e buta, e menie puntore.Gocat mblidhen tu kuvendu,e qenisin për t'zbukuru. Goc Tirone e kuja je?E erës Dajtit t'boj be.Goce Tirone ku ke hum?Pres ujn e Selitës me m'fresku. Veshun me nur e hijeshi,lum kush t'ka në shpi.E gjinshme e hatër maru,me modestinë e ke tepru.Goc... Continue Reading →

Drita Shundi-Siliqi – Midis Detyrimeve të Jetës!

Nga Marsida T. Najdeni13 dhjetor 2021 Të bubrroj (zbuloj) për familjen Shundi e kam gjithmonë kënaqsi vetiake. Një familje shekullore e Tiranës, e cila përpos arritjeve të saja familjare, i dhuroi Shqipërisë dhe Tiranës shumë. Besimtarë të mirë, patriotë të ndershëm, intelektualë të formuar, bamirbërës të palodhur, tregtarë biramil; por, edhe sportdashës dhe artdashës. Kështu... Continue Reading →

Blog at WordPress.com.

Up ↑