Nga arkiva: Lista e tironasve të egzekutuar, pushkatuar ose vrarë në burg dhe rrethana misterioze.

Nga Marsida T. Najdeni

Tek kujto.al – “Arkiva Online e Krimeve dhe Viktimave të Komunizmit në Shqipëri” ku punojnë mikeshat e mia Admirina Peci dhe Blerina Gjoka, e ku unë kam dhënë sado pak kontribute, është një listë për të pushkatuarit/egzekutuarit e Shqipërisë. Lista ishte diku tek 7410 persona. Kam ndejt me ditë dhe me orë për të nxjerrë listën e tironsave (persona nga e gjithë treva e Tiranës) nga kjo listë. Kam shtu dhe emra personash që vdiqën në burg ose në rrethana misterioze. Përsa i përket listës që po paraqes kam dëshmitare për këtë punë persona të besuar. Plus kam shtuar shumë emra që as egzistonin në këtë listë, që mi kanë treguar familjarët e tyre personalisht. Siç është rasti i Faik Tartarit (19 vjeç, nip i Xhemal Pazarit) historinë e të cilit ma ka treguar Liliana Pazari në telefon. Ose Rexhep Kika, i cili as dosje s’ka, i vrarë nga partizanët. Si dhe Fiqiri Tufina, që për t’ia hequr emrin si vrasje politike nga Kajo Karafili, familja pagoi napolonat për të shpëtuar farefisin. Apo Xhemal Farka, që kam shumë vite që përpiqem për të, etj.

Tironas të egzekutuar/pushkatuar/vrarë në burg ose në rrethana misterioze:

Abdulla Kusi
Abdulla Saraçi
Adem Derhemi
Adem Dervishi
Ali Begeja
Ali Dervishi
Ali Hoxha
Ali Qefalia
Ali Qoraliu
Ali Reçi
Ali Shima
Arben Begeja
Artin Basha
Asim Kalaja
Avni Alibega
Bajram Alla
Bajram Sata
Banush Dervishi
Beqir Mancaku
Beqir Qefalia
Beqo Ali Plaku
Besim Pazari
Çaush Vathi
Çelnik Kulla
Çerçiz Hysa
Daut Qordja
Demir Shkoza
Dervish Shima
Dhimitraq Plaku
Dilaver Pogoni
Faik Tartari
Fadil Kola
Fadil Tresa
Fahri Shehu
Ferit Vogli
Ferrik Haxhiu
Fiqiri Llagami
Fiqiri Tufina
Fuat Mati
Galip Hatibi
Gëzim Haxhiu
Gëzim Latifi
Gjergj Maci
Hamid Greblleshi
Hamit Bisha
Hamit Troplini
Hamit Shkalla
Haxhi Qordja
Haxhi Vrapi
Hoxhë Selim Brahja
Hysni Toska
Ibrahim Bodinaku
Islam Deliu
Islam Mata
Ismail Beshiri
Ismail Fortuzi
Ismail Golemi
Ismail Petrela
Ismail Shehu
Ismail Spahia
Izet Dervishi
Izet Zeneli
Jakup Mukja
Jonuz Kaceli
Jonuz Keta
Kadri Heti
Lem Matrama
Mahmut Maçi
Mahmut Mëniku
Mahmut Zhegu
Mehmet Beshiri
Mersin Mumajesi
Mit’hat Vorpsi
Muharrem Bejleri
Muharrem Budlla
Muharrem Liku
Muharrem Lleshi
Muharrem Sinamati
Muke Mezini
Musa Picari
Mustafa Dalloshi
Mustafa Çoku
Mustafa Keta
Mustafa Mancaku
Mustafa Qosja
Mustafa Vrapi
Nezir Balla
Njazi Pilku
Qazim Kosta
Qazim Merepeza
Qazim Sina
Qemal Bejleri
Qemal Daja
Qemal Kulla
Qemal Shkoza
Ramazan Jarani
Ramazan Jella
Ramazan Konçi
Ramazan Lala
Ramazan Selimja
Rami Mezini
Ramiz Bunaca
Ramiz Hakcani
Ramiz Zajmi
Rapo Kulla
Reshat Stërmasi
Reshit Shima
Rexhep Picari
Rexhep Kika
Riza Kalaja
Sadi Qefalia
Sadik Zekthi
Sadik Lila
Sadush Mata
Sali Allmuça
Sali Vathi
Sefer Qordja
Seit Alla
Seit Bejleri
Selim Kalaja
Seit Matja
Setki Toptani
Shaban Balla
Shaban Gjuzi
Shefik Kondi
Sherif Maçi
Skënder Osmani
Skënder Toska
Spartak Deliu
Sejfulla Jella
Sulejman Ajazi
Sulejman Lleshi
Sulejman Mara
Sulejman Selimja
Sulejman Sula
Sulejman Zela
Tahir Beshiri
Tahir Lila
Tahir Xhabafti
Tefik Beqiri
Vait Maçi
Xhavit Sallaku
Xhelal Peza
Xhemal Farka
Xhemal Hasrama
Xhemal Hidri
Ymer Begeja
Ymer Muka
Zyhdi Herri

Total 149 të vrarë… ka dhe emra të tjerë.
Nëse dini për ndonjë personazh tjetër më kontaktoni. Mirpres informacion.

E publikoj që kushdo ta marrë falas.

Fiqiri Tufina, i vrarë.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: