Nga Marsida T. Najdeni25 janar 2023<23> Atdheu im, je misterioz, sa s'të kuptuam, pak të deshtëm. Ngrihesh e rrëxohesh para syve të mallit tim. Si cifla xhami shpërndarë, peng në ëndrra kujtimesh. Imagjinoj një Mëmdhe, pa vrastarë ordinerë. Larg ziliqarve e zullumqarve, xhanin ta plasëm pa mëshirë. Boll durove, tokë e vojtur, bërtit, ulërit, plas... Continue Reading →

Foto: 2 tironas dalë më 14 gusht 1928

Nga Marsida T. Najdeni17 qershor 2021 14 gusht 1928 / foto Marubi. Dy tironas - dy lojtarët dhe dy presidentat e Tironës. STEFAN SHUNDI DHE SELMAN STËRMASI. Për Selmanin është folur shumë. Ndërsa Stefan Shundi mbetet ende një figurë që pret dritën. Ai lindi në një familje të madhë në Tiranë në vitin 1906. Mbaroi... Continue Reading →

Qanie Toptani-Libohova

Marsida T. Najdeni13 shtator 2020 Në foto znj. Qanie Toptani, vajzë e një familje të madhe patriotësh dhe e shoqja e kryetarit të dytë të Bashkisë së Tiranës, z. Servet bej Libohova, 1915-1916. Historia e kanes Qanie është e trishtë sepse në moshë mjaft të thyher mbeti mes katër rrugëve prej komunistëve pasi ia burgosën... Continue Reading →

Nikolla Mullisi – TIRANËS

Nikolla Mullisi TIRANËS O qytet i lasht e i bukur i Tiranës, ku kam eshtrat të babës e të nanës, Tej fushave të Shëngjinit (1) Që në sundimin e Bargjinit (2). Në ato fusha e në ato sheshe ku t’i shpesh u përleshe me hordhitë e Sulltanit, serbit, grekut e italianit. Deri tek prilli i... Continue Reading →

Foto: Mësuesja tiranase Nevrez Këlliçi

Nga Marsida T. Najdeni29 nëntor 2021 JETA RINORE E NEVREZITNevrez Këlliçi lindi në vitin 1915 në Tiranë në gjirin e një familje qytetare tiranase tepër të njohur në rrethin e Tiranës dhe tutje. Kjo familje i kishte dhuruar Shqipërisë intelektualë si Masar dhe Mytesim Këlliçi, Reshat e Qemal Këlliçi etj. Vetkuptohet se ajo u rrit... Continue Reading →

Foto: Tiranë 1937 – Jusuf Kaceli.

Mendim nga Marsida T. Najdeni: Zotnia m'foto është tironsi, Jusuf Kaceli, ka dalë këtu në vitin 1937 teksa punonte si tipograf në shtypshkronjën e famshme Gutenberg në Tiranë. U martua me një vajzë tironse të familjes Arbana, Duhije Arbana-Kaceli, halla e aktorit të madh Reshat Arbana. Rritën 5 djem. Me ardhjen e komunizmit Xhaj Sufin... Continue Reading →

Kirurgia e parë shqiptare.

Nga Marsida T. Najdeni5 shkurt 2022Dr. QEMORAN TOPTANI9 Dhjetor 1912 – 23 Maj 1981 Dr. Qemoran Toptani u njoh gjithë jetën e saj si “Doktoreshë Lona”. Ky emër i dytë ishte i dashur jo vetëm sepse ia kishte pagëzuar familja, por sepse e shoqëroi gjithë jetën në çdo pacient që duart e saj prekën. Dr.... Continue Reading →

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑